Kako lahko zaprosim za ESTA?

Za ESTA lahko zaprosite s spletno vlogo. Izpolnjevanje obrazca za prijavo traja približno 20 minut. ESTA nato obravnava DHS (Department of Homeland Security), ki v 72 urah sprejme odločitev. Za vlogo za ESTA potrebujete potni list, načrt potovanja in kontaktne podatke delodajalca, če ste zaposleni.

Vloga ESTA vsebuje več razdelkov. Prosilcem svetujemo, da pregledajo različne dele in se prepričajo, da razumejo naravo vprašanj in njihov pomen za varnost na mejah ZDA.

Vloga za ESTA

How do I check the validity of my current ESTA Application?

Pred odhodom na potovanje v Združene države Amerike lahko preverite stanje svoje trenutne vloge ESTA, pridobite datum poteka veljavnosti in številko dovoljenja ESTA tako, da izpolnite preprost obrazec, v katerem navedete svoj priimek in ime ter podatke iz potnega lista.

Če je vaša vloga še vedno veljavna, boste prejeli status ESTA, datum poteka veljavnosti in številko dovoljenja.

Ko preverjate veljavnost svojega statusa ESTA, se lahko prikaže eno od petih različnih sporočil. V nadaljevanju je opisanih vseh pet in njihov pomen.

Preverite stanje vloge ESTA

Vloga ESTA ni bila najdena

Če preverite status svoje ESTA in dobite sporočilo “Vloga ni bila najdena”, to običajno pomeni, da ste nekje na prvotnem obrazcu vloge ESTA navedli napačne biometrične podatke. To lahko vključuje napake, kot so na primer napačno ime, številka potnega lista, država potnega lista ali datum poteka veljavnosti.

Ta napaka se lahko prikaže tudi, če ste v obrazcu, ki ste ga predložili za preverjanje statusa ESTA, navedli napačne podatke.

Napaka “vloga ni bila najdena” se lahko pojavi tudi, če sistem od vas sploh ni prejel vloge ESTA. To se lahko zgodi, ker je (na primer) internetna povezava prekinjena ali pa plačilo ni bilo izvedeno.

Vloga ESTA je potekla

Če poskušate preveriti status ESTA in dobite to sporočilo, pomeni, da je vaša vloga ESTA potekla. Če želite pred potovanjem v ZDA pridobiti novo dovoljenje ESTA, morate ponovno vložiti spletno vlogo. Na tej stopnji je zelo pomembno razumeti, da vloge ESTA, ki je potekla, ni mogoče obnoviti. Prav tako ne morete prenesti dovoljenja ESTA iz enega potnega lista v drugega. Na podlagi trenutnih podatkov morate oddati novo vlogo.

Vloga ESTA v obravnavi

Če prejmete to sporočilo, to preprosto pomeni, da ste pred kratkim oddali vlogo, ki jo CBP trenutno še pregleduje. To ne pomeni, da je bila vaša ESTA zavrnjena, temveč morate počakati. Obdelava prošenj običajno traja do 72 ur, včasih pa se opravijo tudi dodatni varnostni pregledi. Ko načrtujete potovanje v Združene države, to upoštevajte in čim prej oddajte vlogo ESTA.

Odobrena odobritev ESTA

To sporočilo je dobra novica, saj pomeni, da je bila vaša vloga ESTA odobrena in da lahko zdaj potujete v Združene države. Zapišite si številko vloge ESTA in datum poteka veljavnosti. Preden se odpravite na potovanje v ZDA, se 100-odstotno prepričajte, da imate veljavno dovoljenje ESTA. Priporočljivo je, da zadnji dan pred odhodom v ZDA ponovno preverite svoj status ESTA.

Tudi če imate veljavno dovoljenje ESTA, to še ne pomeni, da ga po prihodu v Združene države po lastni presoji ne more preklicati agent CBP (carinska in mejna kontrola). Vstop v državo vam bo zavrnjen.

Vloga ESTA ni odobrena

Če prejmete to sporočilo, pomeni, da je bila vaša vloga ESTA pregledana in zavrnjena. Zato nimate dovoljenja za vstop v ZDA v okviru programa za odpravo vizumov ESTA. Vendar lahko v določenih okoliščinah še vedno zaprosite za turistični vizum B-2 in dobite dovoljenje za potovanje v ZDA.Odgovore na morebitna vprašanja in vlogo za izdajo vizuma ZDA lahko dobite na tem spletnem mestu vlade ZDA.

Opomba: Če ste v obrazec vloge ESTA vnesli napačne podatke ali naredili drugo napako, pošljite e-poštno sporočilo ekipi za tehnično podporo ESTA.

Opomba: Vsem, ki so zaprosili za ESTA, svetujemo, da pred odhodom v Združene države preverijo stanje svoje vloge in se prepričajo, da se bodo lahko odpravili na potovanje, ne da bi jim bilo treba plačati dodatne pristojbine ali vložiti novo vlogo. Posebej se prepričajte, da imate številko dovoljenja ESTA. Prav tako dvakrat preverite, ali bo dovoljenje veljalo na dan vašega odhoda v Združene države.

Kaj je ESTA?

Če nameravate potovati v Združene države Amerike kot turist ali poslovno, morate zaprositi za dovoljenje ESTA (elektronski sistem za odobritev potovanj). Državljani držav, ki so vključene vprogram za odpravo vizumov (VWP), morajo za potovanje v ZDA ali skozi ZDA pridobiti elektronsko potovalno dovoljenje (Electronic System for Travel Authorisation). Vizumski sistem ESTA upravlja Ministrstvo za domovinsko varnost ZDA, vloge v okviru elektronskega sistema za izdajo potovalnih dovoljenj pa je mogoče vložiti le elektronsko prek spleta.

Velja za bivanje za 90 dni ali manj v tranzitne, turistične ali poslovne namene.

Turistični nameni vključujejo: počitnice, obisk prijateljev ali sorodnikov, zdravljenje, udeležba na družabnih dogodkih, ki jih organizirajo bratske, socialne ali storitvene organizacije, amatersko sodelovanje na glasbenih, športnih ali podobnih prireditvah ali tekmovanjih, če se za sodelovanje ne plača, vpis v kratek rekreacijski študijski program, ki ni namenjen pridobivanju kreditnih točk (na primer dvodnevni kuharski tečaj na počitnicah).

Poslovni nameni vključujejo: posvetovanje s poslovnimi partnerji, udeležba na znanstvenem, izobraževalnem, strokovnem ali poslovnem kongresu ali konferenci, udeležba na kratkoročnem usposabljanju (ne sme vam ga plačati noben vir v Združenih državah, razen stroškov, povezanih z vašim bivanjem) ali pogajanja o pogodbi.

Do oprostitve vizumske obveznosti ESTA so upravičeni le posamezniki, ki imajo potni list ene od naslednjih držav:

Andora Avstralija Avstrija
Belgija Brunej Čile
Hrvaška Češka republika Danska
Estonija Finska Francija
Nemčija Grčija Madžarska
Islandija Irska Izrael
Italija Japonska Južna Koreja
Latvija Lihtenštajn Litva
Luksemburg Malta Monako
Nizozemska Nova Zelandija Norveška
Poljska Portugalska San Marino
Singapur Slovaška Slovenija
Španija Švedska Švica
Tajvan Združeno kraljestvo