ESTA za sammarske državljane

Povzetek zahtev ESTA

Državljani San Marina lahko zaprosijo za ESTA v okviru programa za odpravo vizumov
ESTA se lahko uporablja za turistične, poslovne, tranzitne, zdravstvene ali druge začasne namene.
Odobrena ESTA potnikom omogoča, da v ZDA ostanejo do 90 dni na en obisk.
Sammarski državljani, ki potujejo s komercialnimi letalskimi ali pomorskimi prevozniki, lahko zaprosijo za ESTA
Sammarski državljani bodo morali izpolniti tudi druge zahteve ESTA

Ali so sammarinski državljani upravičeni do ESTA?

Da, v okviru programa za odpravo vizumov lahko državljani Sammarine zaprosijo za ESTA, kar je kratica za elektronski sistem za odobritev potovanja. Sammarinski državljani, ki želijo zaprositi za ESTA, morajo izpolnjevati potrebne zahteve za ESTA.

Kaj je ESTA?

Sistem ESTA je bil uveden leta 2009 kot način za obdelavo podatkov obiskovalcev, ki vstopajo v Združene države v okviru programa za odpravo vizumov (VWP). Podatki se uporabljajo za ugotavljanje, ali potnik predstavlja varnostno ali priseljensko tveganje za Združene države, ameriške državljane ali prebivalce. ESTA je sistem za odpravo vizumske obveznosti, ki državljanom držav, ki nimajo vizumske obveznosti, kot je San Marino, omogoča vstop v Združene države brez vizuma. ESTA je potovalno dovoljenje, ki ga je mogoče pridobiti prek spleta in je obravnavano v 72 urah po predložitvi vloge ESTA.

Katere dejavnosti mi dovoljuje ESTA?

Odobrena ESTA sammarskim državljanom omogoča obisk Združenih držav v turistične, poslovne, tranzitne, zdravstvene ali kratkotrajne študijske namene za največ 90 dni na obisk. Če želite v ZDA ostati dlje kot 90 dni, morate zaprositi za poslovni vizum B1 ali turistični vizum B2.

Ali se lahko ESTA uporablja za več vstopov?

Da, sammarinski državljani lahko odobreno ESTA uporabijo za večkratne obiske v ZDA. Število vstopov v Združene države ni omejeno, vendar če carinska in mejna služba sumi, da poskušate zaobiti pravila ali omejitve priseljevanja, vam lahko vstop zavrnejo.

Kateri so sprejemljivi načini plačila na obrazcu ESTA?

Sammarinski prosilci lahko pristojbino za vlogo za ESTA plačajo s številnimi debetnimi ali kreditnimi karticami, kot so kartice Visa, MasterCard, American Express, Discover, Diner’s Club, Maestro ali JCB. Plačilo se zahteva prek spleta ob predložitvi vloge in je potrebno za pridobitev odločitve o vaši vlogi ESTA.

Kako dolgo je ESTA veljavna?

Odobrena ESTA velja dve leti ali do izteka veljavnosti vašega potnega lista. Če vam dovoljenje ESTA poteče, boste morali zaprositi za novo dovoljenje.

V kakšnih okoliščinah bom potreboval novo dovoljenje ESTA?

Za novo dovoljenje ESTA boste morali zaprositi, če nastopi katera od naslednjih okoliščin:

  • vam poteče veljavnost potnega lista.
  • pridobite nov potni list.
  • Spreminjate imena
  • Spremenite spol
  • Vaši odgovori na vprašanja o merilih za upravičenost do ESTA se spremenijo

Kaj storiti, če je sammarinskemu državljanu zavrnjena odobritev ESTA?

Državljani Sammarine, ki jim bo zavrnjena odobritev ESTA, bodo po oddaji vloge na zaslonu ali po e-pošti prejeli obvestilo “Potovanje ni dovoljeno”. Če vam zavrnejo izdajo dovoljenja ESTA, lahko kot sammarinski državljan zaprosite za vizum za obiskovalce, s katerim lahko vstopite v Združene države v turistične, poslovne ali tranzitne namene.

Ali potrebujem ESTA, če sem dvojni državljan Združenih držav Amerike ali Kanade?

Ne, če ste sammarinski državljan z dvojnim državljanstvom ZDA ali Kanade, vam ni treba zaprositi za ESTA ali vizum. Carinska in mejna zaščita (CBP) potnikom svetuje, naj pri vstopu v Združene države uporabljajo ameriški ali kanadski potni list.

Ali je ESTA enaka vizumu?

Ne, ESTA ni vizum in med njima obstajajo razlike. ESTA lahko pridobite z izpolnitvijo spletne vloge. Za primerjavo: za vlogo za ameriški vizum je treba izpolniti obrazec DS-160 in se udeležiti sestanka na veleposlaništvu v državi stalnega prebivališča. Poleg tega se ameriški vizum ureja več tednov, časovni razpored pa je nepredvidljiv in morda ne bo sovpadal z vašimi potovalnimi načrti. Odobren ameriški vizum vam zagotavlja številne pravice, ki jih prosilci za ESTA nimajo. Zato odobrenim prosilcem za ESTA vstop v Združene države ni zagotovljen. O dopustnosti sammarskih državljanov, ki potujejo v Združene države z dovoljenjem ESTA, bo odločal urad CBP na meji z ZDA.

Kje lahko pridobim več informacij o ESTA?

Za več informacij pred oddajo vloge obiščite pogosto zastavljena vprašanja o ESTA in stran z zahtevami ESTA.