Zahteve ESTA

Program za odpravo vizumov (VWP) in ESTA

Program za odpravo vizumov (VWP ) državljanom iz približno 41 držav omogoča, da potujejo v Združene države Amerike poslovno ali turistično in ostanejo 90 dni ali manj brez vizuma. V zameno morajo vlade držav, ki so vključene v program VWP, državljanom ZDA v enakem časovnem obdobju dovoliti obisk njihovih držav. Vendar morajo potniki v okviru programa VWP pridobiti dovoljenje za potovanje tako, da vložijo vlogo v elektronski sistem za izdajo potovalnih dovoljenj (ESTA). ESTA je avtomatiziran sistem, ki določa upravičenost vsakega obiskovalca do potovanja v Združene države v okviru programa za odpravo vizumov. Prosilci za dovoljenje ESTA morajo predložiti spletni obrazec vloge za odobritev vsaj 72 ur pred odhodom z letalskim ali pomorskim prevoznikom v Združene države.

Namen potovanja ESTA mora biti dovoljen z vizumom za obiskovalce (B)

Program za odpravo vizumov (VWP) državljanom sodelujočih držav omogoča, da v ZDA potujejo brez vizuma za bivanje do 90 dni s turističnim ali poslovnim namenom. Potnikom, ki so vključeni v program za odpravo vizumov, je na splošno dovoljen tranzit ali potovanje skozi Združene države v Kanado ali Mehiko. V nadaljevanju so našteti primeri dejavnosti, ki so dovoljene med bivanjem v ZDA v okviru programa za odpravo vizumov.

Poslovni nameni

 • posvetovanje s poslovnimi partnerji.
 • udeležba na znanstveni, izobraževalni, strokovni ali poslovni konvenciji ali konferenci.
 • se udeležite kratkoročnega usposabljanja (ne smete biti plačani iz nobenega vira v Združenih državah, razen za stroške, povezane z vašim bivanjem).
 • pogajanja o pogodbi.

Turistični nameni

 • turizem
 • počitnice (dopust)
 • obisk pri prijateljih ali sorodnikih.
 • zdravljenje
 • udeležba na družabnih dogodkih, ki jih organizirajo bratske, socialne ali storitvene organizacije.
 • sodelovanje amaterjev na glasbenih, športnih ali podobnih prireditvah ali tekmovanjih, če za sodelovanje ne prejmejo plačila
 • vpis v kratek rekreativni študijski program, ki ni namenjen pridobivanju kreditnih točk za pridobitev diplome (na primer dvodnevni kuharski tečaj na počitnicah).

Primeri potovalnih namenov, ki niso dovoljeni v programu za odpravo vizumov

To so nekateri primeri dejavnosti, ki niso dovoljene v okviru programa za odpravo vizumov in za katere je potreben vizum za potovanje v ZDA:

 • študij, za kreditne točke
 • zaposlovanje
 • delo v tujem tisku, na radiu, pri filmu, kot novinarji ali v drugih medijih obveščanja.
 • stalno prebivališče v Združenih državah Amerike

Državljani držav, ki so vključene v program VWP

Biti morate državljan ali državljanka države, ki sodeluje v programu VWP. V programu za odpravo vizumov sodeluje naslednjih 41 držav. Letnica ob imenu države označuje leto sprejetja v program za odpravo vizumov.

Andora (1991) Avstralija (1996) Avstrija (1991)
Belgija (1991) Brunej (1993) Čile (2014)
Hrvaška
(2021)
Češka republika
(2008)
Danska (1991)
Estonija (2008) Finska (1991) Francija (1989)
Nemčija (1989) Grčija (2010) Madžarska (2008)
Islandija (1991) Irska (1995) Izrael (2023)
Italija (1989) Japonska (1988) Južna Koreja (2008)
Latvija (2008) Lihtenštajn (1991) Litva (2008)
Luksemburg (1991) Malta (2008) Monako (1991)
Nizozemska (1989) Nova Zelandija (1991) Norveška (1991)
Poljska (2019) Portugalska (1999) San Marino (1991)
Singapur (1999) Slovaška (2008) Slovenija (1997)
Španija (1991) Švedska (1989) Švica (1989)
Tajvan (2012) Združeno kraljestvo (1988)

Če želite biti upravičeni do programa za odpravo vizumov, morate biti državljani katere koli od zgoraj navedenih držav, imeti morate odobritev ESTA za elektronski potni list in dokazati, da se boste po izteku časa vrnili v svoj dom.

Če želi država sodelovati v programu izvzetja, mora okrepiti kazenski pregon in z ZDA deliti varnostne podatke. Države članice morajo prijaviti ukradene ali izgubljene potne liste, izdajati e-potne liste in imeti manj kot 3-odstotno stopnjo zavrnjenih prošenj za vizum za obiskovalce, ki niso priseljenci, v zadnjih dveh letih. Država mora imeti tudi odličen nadzor meja, kazenski pregon, boj proti terorizmu in druge potrebne varnostne standarde.

Zahteve za potni list ESTA

Pri potovanju v ZDA v okviru programa VWP je e-potni list osnovni dokument, ki se zahteva pri vlogi za ESTA, in se razlikuje po naslednjih značilnostih;

 • Na strani z vašimi podatki je na dnu več številk, ki omogočajo strojno branje.
 • Ima čip in razpoznavni simbol na pokrovu, ki ga je mogoče skenirati, da se prikažejo osebni podatki lastnika.

Vaš e-potni list mora imeti določene varnostne elemente, da lahko potujete v okviru programa VWP. Zagotovite, da je v skladu s standardi Mednarodne organizacije za civilno letalstvo (ICAO). Ko pridobite odobritev ESTA, se lahko začnete dogovarjati za potovanje.

Če nameravate zapustiti Združene države, se prepričajte, da je potni list veljaven še vsaj šest mesecev po predvidenem bivanju. Če pa prihajate iz ene od držav, ki so navedene na seznamu šestmesečnih klubskih posodobitev, pravilo šestih mesecev ne velja. Upoštevajte, da bo vsak potnik, ki izpolnjuje pogoje programa VWP, potreboval odobreno dovoljenje ESTA.

Če nameravate v ZDA vstopiti z začasnim ali izrednim vizumom, program VWP priporoča, da je to tudi e-potni list. Med tranzitom skozi države v okviru programa za odpravo vizumov morate pridobiti dovoljenje za potovanje prek elektronskega sistema za odobritev potovanj (ESTA).

Posodabljanje dovoljenja ESTA

Če želite potovati brez vizuma, potrebujete dovoljenje ESTA, preden se vkrcate na morsko ali letalsko letalo, ki leti v ZDA. Velja dve leti, vendar morate pridobiti novo dovoljenje ESTA, če;

 • Spremenite državo državljanstva.
 • Spremeni spol.
 • Pridobite nov potni list, bodisi za nujni ali začasni vizum.
 • Spremenite svoje ime.
 • morate spremeniti odgovore na vprašanja z da ali ne v vlogi ESTA.

Za vlogo za ESTA potrebujete veljavni potni list države, ki je vključena v program za odpravo vizumov, e-poštni naslov, domači naslov in telefonsko številko. Navesti morate tudi podatke o elektronski pošti in telefonski številki kontaktne točke za nujne primere.

Neupravičenost ESTA

Nekaterim potnikom je lahko vstop v ZDA prek programa za odpravo vizumov omejen, na primer če ste kršili pogoje prejšnjih sprejemov v ZDA v okviru programa za odpravo vizumov. Do dovoljenja ESTA morda ne boste upravičeni tudi, če imate v kazenski evidenci kakršno koli aretacijo, tudi če niste bili obsojeni za kaznivo dejanje. Če predstavljate kakršno koli varnostno grožnjo, niste upravičeni, čeprav lahko Ministrstvo za domovinsko varnost za vsak primer posebej opusti to omejitev. Omejitve veljajo tudi, če nameravate delati, imeti stalno prebivališče ali sodelovati pri poslovanju zvezne vlade.

V skladu z Zakonom o izboljšanju programa oprostitve in preprečevanju terorističnih potovanj iz leta 2015 morajo potniki iz Irana, Iraka, Sudana, Koreje in Sirije pred potovanjem pridobiti vizum, saj niso več upravičeni do programa za odpravo vizumov. Če ste državljan države Programa za odpravo vizumov, vendar ste se 1. marca 2012 ali pozneje preselili v Korejo, Somalijo, Sudan, Libijo, Iran, Irak ali Jemen, se za program ne morete potegovati. Omejitve ne veljajo za potnike, ki so v tem obdobju obiskali države zaradi služenja vojaškega roka ali opravljanja uradnih dolžnosti kot zaposleni v državi Programa za odpravo vizumov.

Če potujete v Združene države po morju ali z letalom, poskrbite, da imate povratno vozovnico prevoznika, ki je v skladu s programom za odpravo vizumov. Pri uporabi zasebnih sredstev, kot je zasebno letalo, mora prav tako ohraniti veljaven dogovor s programom VWP in zagotoviti deportacijo iz Združenih držav, če se ugotovi, da je nedopusten. Če prihajate po kopnem, morate navesti, kako nameravate ostati v 90 dneh, in dokazati, da imate dovolj sredstev za preživetje.

Dovoljena in prepovedana potovanja v okviru programa za odpravo vizumov

S tem programom lahko odpotujete v ZDA in se pogajate o pogodbah, urejate zapuščinske zadeve ali se posvetujete s poslovnimi partnerji. Udeležite se lahko tudi konferenc, izobraževalnih, poslovnih in strokovnih dogodkov ali samostojnih raziskovalnih dejavnosti. Lahko se odpravite na počitnice, si ogledate različna mesta ter celo obiščete prijatelje in družino. Sodelujte na družabnih dogodkih, ki jih organizirajo različne organizacije, ali drugih tekmovanjih, povezanih s športom in glasbo. Če ne boste prejeli kreditnih točk, se lahko vpišete tudi v krajše študijske tečaje, na primer kuharske tečaje ali če nameravate obiskati državo zaradi zdravstvenih pregledov.

Vendar ne smete postati redni študent, nastopati v plačanih predstavah ali delati v tisku ali novinarstvu. Prav tako ne smete opravljati nobene oblike zaposlitve, se pridružiti posadki katere koli ladje ali letala niti zaprositi za stalno prebivališče v Združenih državah Amerike.

Prednosti in slabosti potovanja v okviru programa VWP

Poslovnim ali prostočasnim obiskovalcem držav, ki sodelujejo v programu VWP, ni treba zaprositi za vizum na konzulatu ZDA v tujini, kar zahteva veliko dokumentacije, časa in truda. S pomočjo dovoljenja ESTA lahko načrtujete potovanje in se izognete dolgim rokom za obdelavo vizumov, zlasti če potujete iz nujnih razlogov, pri tem pa vam ne bo potrebno veliko dela z računalnikom. Poleg tega lahko v času veljavnosti programa VWP obiščete Kanado, Mehiko in druge sosednje otoke, kar z drugimi vizumi ni dovoljeno.

Vendar ima program nekaj pomanjkljivosti, saj potniki ne morejo podaljšati trajanja svojega bivanja, ko potujejo na podlagi dovoljenja ESTA. Poleg tega potniki, ki so pridobili dovoljenje ESTA, med bivanjem v državi ne morejo zamenjati dovoljenja ESTA z vizumom. To bi lahko vplivalo na turiste in poslovne potnike, ki se med bivanjem v ZDA soočajo z nepričakovanimi težavami. Zato obiskovalcem svetujemo, da ustrezno načrtujejo svoje potovanje v ZDA in svoje potrebe.