Kaj je ESTA?

Sistem elektronske potovalne odobritve (ESTA) preverja obiskovalce, ki so upravičeni do potovanja v ZDA v okviru programa za odpravo vizumov. Potniki, ki izpolnjujejo pogoje za odpravo vizumske obveznosti, lahko v Združene države vstopijo brez vizuma, vendar bodo potrebovali odobreno ESTA. Za potnike, ki v ZDA vstopajo v okviru programa za odpravo vizumov, velja, da za Združene države predstavljajo manjše tveganje za varnost ali priseljevanje kot potniki iz drugih držav.

Kaj lahko počnem z dovoljenjem ESTA?

Odobrena ESTA vam omogoča, da se v okviru programa za odpravo vizumov vkrcate na letalski ali pomorski prevoznik v Združene države. Vsi večji letalski in pomorski prevozniki morajo biti podpisniki programa za odpravo vizumov. Carinska in mejna zaščita Združenih držav Amerike (CBP) svetuje, da prosilci vložijo vloge ESTA ob rezervaciji potovanja in jih vložijo več kot tri dni pred odhodom v Združene države.

Kako deluje ESTA?

Tuji državljani, ki potujejo v okviru programa za odpravo vizumov, bodo lahko potovali brez vizuma, vendar bodo potrebovali ESTA. CBP je skupaj z Ministrstvom za domovinsko varnost (DHS) vzpostavil sistem ESTA kot način za prepoznavanje potnikov, ki predstavljajo grožnjo, preden vstopijo v ZDA.Ko v obrazec vpišete potrebne biografske podatke, informacije o plačilu in potovanju, se vloga obdela v sistemu, da se ugotovi, ali lahko potujete v Združene države brez vizuma.

Ko prispete v pristanišče odhoda, bo letalski ali pomorski prevoznik pri carinski in mejni službi Združenih držav Amerike potrdil, da imate veljavno potovalno dovoljenje.

Ali je ESTA podobna ameriškemu vizumu?

Elektronski sistem za odobritev potovanj (ESTA) ni vizum. Ne izpolnjuje zakonskih zahtev za nadomestitev vizuma Združenih držav Amerike. Obiskovalci z veljavnim vizumom ZDA lahko potujejo v ZDA zaradi razlogov, zaradi katerih je bil vizum izdan. Potnikom z veljavnimi vizumi ni treba zaprositi za ESTA. Tako kot veljavni vizum Združenih držav ne zagotavlja vstopa v državo, tudi odobrena ESTA ne zagotavlja vstopa v ZDA.Vendar imajo prosilci za vizum pravico do pritožbe na odločitev o vstopu v državo.

Kako dolgo je ESTA obvezna?

ESTA je postala obvezna 12. januarja 2009. Od vseh, ki zaprosijo za dovoljenje ESTA, se pričakuje, da po prihodu v Združene države izpolnijo elektronsko carinsko deklaracijo. Potnikom, ki so vključeni v program za odpravo vizumov, ni več treba izpolniti zelene kartice 1-94W.

Odobrene vloge ESTA so veljavne dve leti ali do datuma izteka veljavnosti potnega lista. Potniki lahko Združene države obiščejo večkrat, ne da bi morali vsakič znova zaprositi za dovoljenje ESTA. Če potniki za potovanje v Združene države uporabljajo dovoljenje ESTA, lahko na enem obisku ostanejo le 90 dni. Obiski v Združenih državah morajo biti razporejeni v določenih časovnih presledkih, da carinska in mejna zaščita ne bi posumila, da potniki zlorabljajo program za odpravo vizumov. Med potovanji v okviru programa za odpravo vizumov ni določenega časa med obiski v Združenih državah.

Ali odobrena ESTA zagotavlja vstop v Združene države?

Če vam je odobreno potovanje prek ESTA, ta odobritev pomaga dokazati, da lahko kot posameznik potujete po državah v okviru programa za odpravo vizumov (VWP). Vendar pa ob vstopu v državo ne pomeni, da ste samodejno upravičeni do vstopa v državo. Ob prihodu na namembni kraj v Ameriki vas bo pregledala carinska in mejna služba (CBP). Po končanem preverjanju bo sprejeta odločitev o vaši dopustnosti vstopa v ZDA v okviru programa VWP.

Kakšno je obdobje veljavnosti dovoljenja ESTA?

Dovoljenje ESTA se ob odobritvi izda za obdobje 24 mesecev, razen če je preklicano iz posebnega razloga. Razen če vam najprej poteče veljavnost potnega lista, takrat pa poteče tudi veljavnost dovoljenja ESTA. Uradniki CBP bodo lahko v svojih sistemih preverili datum izteka veljavnosti vaše ESTA.

Dovoljenje ESTA bo veljalo za večkratna potovanja v ZDA v določenem dveletnem obdobju. To pomeni, da vam za vsak obisk ZDA ni treba zaprositi za ESTA, če je vaše prejšnje dovoljenje veljavno.

Če vam dovoljenje ESTA poteče med obiskom ZDA, to ne bo vplivalo na vašo možnost zapustiti državo.

Ali lahko na podlagi dovoljenja ESTA ostanete do 24 mesecev?

Ne. Čeprav dovoljenje ESTA traja 24 mesecev, to ne pomeni, da lahko posameznik v ZDA neprekinjeno preživi dve leti. ESTA dovoljuje potovanje v državo za bivanje do 90 dni. Potniki, ki nameravajo v državi preživeti dlje časa, morajo pridobiti vizum za obiskovalce. Vizum za obiskovalce je lahko poslovni vizum B1 ali turistični vizum B2. V obeh primerih je treba izpolniti obrazec DS-160 in opraviti razgovor na lokalnem konzulatu ali veleposlaništvu ZDA.

Potniki bodo morali ponovno zaprositi za ESTA, če bodo dobili nov potni list, spremenili državo državljanstva, ime ali spol. Nova vloga je potrebna tudi, če se spremenijo odgovori prosilca na vprašanja o izpolnjevanju pogojev za izdajo dovoljenja ESTA.

Zelo priporočljivo je, da posameznik za ESTA zaprosi ob rezervaciji potovanja in ne šele pred datumom odhoda. Potnikom svetujemo, da odpotujejo vsaj 72 ur pred vkrcanjem.

Ali se na letališču zahtevajo digitalne kopije ali izpisi?

Preprost odgovor je ne. Urad CBP bo imel dostop do vseh vaših podatkov ESTA prek svojih podatkovnih zbirk. Vendar pa je fizična kopija vašega pooblastila vedno nekaj, kar bi razumni popotnik lahko želel imeti. Program za odpravo vizumov ne zahteva fizične kopije, vendar je lahko koristno, da jo imate v evidenci.