Kakšni so različni statusi ESTA?

Category: Status ESTA | 0
Drugačen status ESTA

Elektronski sistem za izdajo potovalnih dovoljenj (ESTA) je avtomatiziran sistem varnostnega preverjanja potnikov, ki želijo obiskati ZDA v okviru programa za odpravo vizumov (VWP). Odobrena ESTA še ne pomeni, da vam bo dovoljen vstop v državo. Sprejemljivost določijo uradniki ameriške carinske in mejne zaščite (CBP) ob prihodu v državo. Vendar pa biografski podatki, zbrani na kartici ESTA, zagotavljajo odgovore na vprašanja o upravičenosti do programa VWP in ustrezno obveščajo uradnike o morebitnih varnostnih tveganjih ali tveganjih za priseljevanje.

Kdaj in kako naj vložim prošnjo ESTA?

Pred potovanjem boste potrebovali dovoljenje ESTA. Najbolje je, da postopek začnete, preden dokončno uredite let in nastanitev, saj obstaja možnost, da boste zavrnjeni.

Vloge se oddajo prek spleta na spletnem mestu ESTA, in sicer v angleščini, čeprav so navodila na voljo v različnih jezikih.

Nekatera spletna mesta se zdijo uradna in ponujajo, da v vašem imenu za plačilo poenostavijo in pospešijo postopek. Postopek je enak ne glede na to, kdo se prijavi, in podatki, ki jih posredujete, so enaki, vendar jih posredujete neznani tretji osebi.

Podrobnosti o tem, katere informacije se zbirajo, najdete na spletišču ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, v bistvu pa želijo vedeti naslednje:

  • nalezljive bolezni,
  • aretacije in obsodbe za določena kazniva dejanja ter
  • v preteklosti so bili preklicani vizumi ali deportirani.

Kako dolgo traja postopek prijave za ESTA?

Običajno boste odgovor prejeli v 72 urah, če pa v enem dnevu ne boste prejeli odgovora, lahko na spletnem mestu ESTA preverite najnovejše stanje svoje vloge. Na voljo boste imeli številko potnega lista, datum rojstva in številko vloge. Sledite navodilom na zaslonu, da prevzamete vlogo in preverite njen status. Obstajajo trije možni scenariji:

  • Odobreno pooblastilo
  • Avtorizacija še ni bila izvedena
  • Potovanje, ki ni odobreno

Odobreno pooblastilo

Če ga boste dobili, boste lahko odšli, vendar ne pozabite, da to še ne pomeni, da boste imeli zagotovljen vstop v državo. ESTA je le prvi varnostni pregled, ki ga vlada ZDA opravi, preden dovoli potnikom, da se vkrcajo na letalski ali pomorski prevoznik, ki leti v Združene države. Po odobritvi dovoljenja ESTA lahko v državi ostanete 90 dni na obisk, vendar morate ob prihodu sporočiti, kdaj nameravate zapustiti državo. Odobrena ESTA velja dve leti ali do izteka veljavnosti potnega lista.

Avtorizacija še ni bila izvedena

Če o vaši vlogi še ni bilo odločeno, boste prejeli obvestilo, da je vloga v obravnavi. Ne paničarite, odločitev boste prejeli v 72 urah. Stanje dovoljenja ESTA lahko redno preverjate na spletu ali pa počakate na obvestilo o odobritvi ali zavrnitvi.

Potovanje, ki ni odobreno

Status “Travel Not Authorized” pomeni, da v okviru programa za odpravo vizumov ne smete vstopiti in morate za vizum zaprositi na veleposlaništvu ali konzulatu ZDA. Za več informacij obiščite Urad za konzularne zadeve ameriškega zunanjega ministrstva. Za dovoljenje ESTA lahko ponovno zaprosite, če so se vaše okoliščine spremenile ali če ste se v obrazcu vloge zmotili.

Kako dolgo traja ESTA?

ESTA ni mogoče podaljšati. Za novo dovoljenje ESTA boste morali zaprositi, če velja kateri koli od naslednjih pogojev:

  • po dveh letih od datuma predhodne odobritve ESTA ali
  • ob podaljšanju veljavnosti potnega lista ali
  • če se spremeni ena ali več okoliščin, na primer sprememba imena, spola ali države državljanstva, ali
  • se spremenijo okoliščine, na podlagi katerih ste odgovorili na katero koli od vprašanj o upravičenosti, na katera ste odgovorili z “da” ali “ne”.

Ali moram natisniti odobritev ESTA?

Odgovorov na vlogo ESTA vam ni treba vzeti s seboj, vendar boste potrebovali številko vloge. Priporočljivo je, da si natisnete stran s potrdilom o odobritvi ESTA, saj nekatere letalske družbe želijo videti tiskano kopijo. Upoštevajte, da boste ob vstopu v državo morda še vedno morali izpolniti digitalni carinski obrazec ob prihodu na ameriško potno kontrolo. Tudi to vam ne zagotavlja vstopa, vendar se zelo redko zgodi, da je nekdo zavrnjen na vstopni točki, razen če ni pošteno odgovoril na eno od kritičnih vprašanj, na primer če je lagal o kazenski obsodbi ali zgodovini priseljevanja v ZDA.