Ustanovljena delovna skupina za boj proti naraščajoči grožnji “vlomilskega turizma”

Category: Novice | 0
Ustanovljena delovna skupina za boj proti naraščajoči grožnji "vlomilskega turizma"
Ustanovljena delovna skupina za boj proti naraščajoči grožnji “vlomilskega turizma”

Gange “vlomilskih turistov” iz Južne Amerike izkoriščajo začasne vizume ZDA.

V državo vstopijo, da bi oropali dvorce, nato pa z ukradenimi dragocenostmi pobegnejo nazaj v domovino.

Po podatkih policistov losangeleške policijske uprave (LAPD) je ta trend vse pogostejši.

Naraščajoči trendi kriminala

Losangeleška policija poroča o znatnem porastu števila vlomov, v katere so vpleteni prebivalci Čila, Ekvadorja, Kolumbije in Peruja, zlasti na določenih območjih Los Angelesa.

Samo v letu 2023 je bilo 94 vlomov pripisanih posameznikom iz teh držav, kar kaže na vse večji problem v regiji.

Razširitev kriminalnih dejavnosti

Nedavni dogodki kažejo, da se je ta kriminalni pojav razširil tudi zunaj Los Angelesa, saj so o incidentih poročali tudi na Long Islandu in v New Jerseyju.

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je te tolpe od leta 2022 opredelil kot “ogromno grožnjo” za Združene države, kar je spodbudilo okrepljena prizadevanja za kazenski pregon.

Odziv organov kazenskega pregona

Zaradi vse večjega števila tolp sta tako FBI kot policija LAPD ustanovila specializirane delovne skupine, ki se ukvarjajo s to problematiko.

Namestnik načelnika losangeleške policije Alan Hamilton je poudaril, da so razmere nujne, in dejal: “Število kaznivih dejanj, povezanih s tovrstnimi posadkami, se je močno povečalo,” čeprav se je število vlomov na splošno zmanjšalo.

Izkoriščanje vizumskega programa

Kriminalne združbe izkoriščajo elektronski sistem za odobritev potovanj (ESTA), program, ki se je začel izvajati leta 2014, da bi olajšali turizem iz zaupanja vrednih držav.

V okviru tega programa lahko Južnoameričani vstopijo v Združene države za več 90-dnevnih obdobij, ne da bi opravili obsežno preverjanje preteklosti.

Modus operandi

Turisti, ki se udeležujejo vlomov, običajno ne uporabljajo strelnega orožja, da bi se izognili obtožbam zaradi vlomov.

Namesto tega uporabljajo prefinjene tehnike, kot je vdiranje v domača omrežja Wi-Fi, s katerimi obidejo varnostne sisteme.

Izbirajo hiše v bližini odprtih prostorov, kot so pohodniške poti in kanjoni, ter uporabljajo lestve ali terasno pohištvo za dostop do spalnic v drugem nadstropju, ki so pogosto slabše zaščitene.

Učinki na druge potnike

Izkoriščanje elektronskega sistema za odobritev potovanj (ESTA ) s strani kriminalnih združb opozarja na širše posledice za tuje potnike, ki v okviru tega programa obiskujejo Združene države.

Medtem ko je bil sistem ESTA zasnovan za spodbujanje turizma iz zanesljivih držav, pa zloraba začasnih vizumov s strani vlomilskih turistov kaže na potrebo po strogih postopkih preverjanja in varnostnih ukrepih.

Ta kriminalna dejavnost ogroža javno varnost in integriteto ameriškega priseljevanja, kar lahko negativno vpliva na dojemanje tujih potnikov, ki uporabljajo ESTA.

Izzivi mednarodnega sodelovanja

Prizadevanja za boj proti tej kriminalni dejavnosti ovirajo težave pri mednarodnem sodelovanju.

Čilski predsednik Gabriel Boric ni želel razkriti kazenske preteklosti uporabnikov dovoljenja ESTA, s čimer je organom pregona omejil možnost prijetja storilcev kaznivih dejanj.

Pravni ukrepi in pregon

Okrožni tožilec okrožja Orange Todd Spitzer je proti predsedniku Boricu sprožil sodni postopek, da bi premagal te ovire in pridobil pomembne informacije.

Poleg tega organi kazenskega pregona usklajujejo prizadevanja za pregon vpletenih v vlomilski turizem in dodeljujejo posebne tožilce, ki obravnavajo povezane primere.

Nedavne aretacije in izterjave

Nedavne operacije organov pregona so privedle do aretacije več oseb, povezanih z vlomilskim turizmom.

V Arizoni so aretirali 17-letnega Čilenca in dva sostorilca, ki so zagrešili več tatvin nakita.

Organi pregona so prestregli še eno tolpo, ki je v enem ropu na Beverly Hillsu ukradla za več kot milijon dolarjev oblačil.

Trenutni izzivi in prihodnje strategije

Predstavniki organov pregona priznavajo, da je boj proti organiziranim kriminalnim mrežam, ki se ukvarjajo z vlomilskim turizmom, zapleten.

Kljub nedavnim uspehom organi poudarjajo pomen stalnega sodelovanja in inovativnih strategij za obvladovanje te spreminjajoče se grožnje.