Primeri ošpic, povezani z obiski na Floridi, vzbujajo zaskrbljenost ob naraščajočem številu primerov po vsej državi

Category: Novice | 0
Primeri ošpic, povezani z obiski na Floridi, vzbujajo zaskrbljenost ob naraščajočem številu primerov po vsej državi
Primeri ošpic, povezani z obiski na Floridi, vzbujajo zaskrbljenost ob naraščajočem številu primerov po vsej državi

Zvezni in državni preiskovalci so nedavne primere ošpic v več državah povezali z obiskom Floride.

Te ugotovitve osvetljujejo zgodnje okužbe, ki so prispevale k povečanju zelo nalezljivega virusa.

Poročila floridskega oddelka za zdravje kažejo, da so se v zvezni državi lahko srečale družine iz Indiane in Louisiane, kjer so se primeri pojavili v začetku leta.

Razkrite povezave in vpogledi iz korespondence

Sporočila lokalnih preiskovalcev in Centra za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) kažejo na možno povezavo med primeri ošpic na Floridi in v drugih državah.

Megan Gumke, epidemiologinja na floridskem ministrstvu za zdravje, je izrazila zanimanje za raziskovanje povezav med primeri iz različnih regij.

Vendar še vedno ni jasno, ali so ti primeri povezani s primeri, o katerih je pred tem poročal Orlando Sentinel in ki so vključevali odraslo osebo in tri otroke, ki so jih zdravili v lokalnih urgentnih ambulantah.

Odziv in pojasnila Floride

Grant Kemp, namestnik tiskovnega predstavnika floridskega ministrstva za zdravje, je opozoril, da primerov ošpic ne bi smeli pripisovati izključno Floridi, saj so o okužbah poročale tudi druge države.

Kemp je pojasnil, da primera v Orlandu nista povezana z izbruhom ošpic na osnovni šoli v okrožju Broward v začetku tega leta.

Izbruh, ki je vključeval devet prijavljenih primerov, se je začel pri 9-letnem otroku, ki zaradi verske izjeme ni bil cepljen.

Nacionalni pomisleki in priporočila

Ob naraščajočem številu primerov ošpic zdravstveni uradniki pozivajo necepljene osebe, naj se pred mednarodnimi potovanji cepijo in se tako zaščitijo pred virusom.

V ZDA se je v prvih treh mesecih leta 2024 v primerjavi s celotnim letom 2023 zaskrbljujoče povečalo število primerov ošpic.

CDC poroča o primerih v različnih državah, med drugim v Arizoni, Kaliforniji, Georgii, Illinoisu, Marylandu, Michiganu, Minnesoti, Missouriju, New Jerseyju, New Yorku, Pensilvaniji, Virginiji in Washingtonu.

Okužbe, povezane s potovanji

Po podatkih centra CDC je bilo od 18. marca 93 % letošnjih okužb z ošpicami povezanih s potovanji zunaj ZDA.

CDC je necepljenim osebam, ki potujejo, svetoval, naj se cepijo vsaj šest tednov pred potovanjem, ne glede na starost.

Povečanje števila primerov ošpic opozarja na pomen zdravstvenih previdnostnih ukrepov za potnike, zlasti tiste, ki v ZDA vstopajo prek programa za odpravo vizumov (VWP ) in z dovoljenjem ESTA.

Ker se izbruhi še naprej pojavljajo, morajo potniki dati prednost cepljenju in upoštevati priporočila CDC, ki so usklajena s poudarkom, ki ga ESTA namenja varnosti in upravičenosti.

Z vključitvijo zahtev po cepljenju v postopek ESTA se izboljšajo ukrepi javnega zdravja, saj se zmanjša tveganje za uvožene bolezni, kot so ošpice.

Potniki morajo biti obveščeni in pri načrtovanju obiska v Združenih državah Amerike dati prednost svojemu zdravju.

Priporočila in nujnost cepljenja

CDC poudarja pomen cepljenja proti ošpicam in ga priporoča vsem, ki so stari 12 mesecev ali več.

Cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (MMR), ki se široko uporablja že desetletja, velja za varno in učinkovito pri preprečevanju ošpic.

Zdravstveni uradniki pozivajo posameznike, naj nadoknadijo zamujeno rutinsko cepljenje med pandemijo, in poudarjajo, da je treba ohraniti visoko stopnjo cepljenja, da bi preprečili razširjene izbruhe.

Nadaljnja ocena in previdnostni ukrepi

Zdravstveni uradniki poudarjajo, da je treba v času pandemije nadoknaditi zamujeno cepljenje, da bi preprečili širše izbruhe.

Čeprav je na nekaterih območjih stopnja cepljenja nizka, ima večina ameriških skupnosti dovolj imunosti, da preprečuje širjenje ošpic.