Moja vloga ESTA je bila “Potovanje ni odobreno”.

ESTA ni odobrena

Kaj storiti, če vaša ESTA ni odobrena

Status ESTA “Travel Not Authorized” pomeni, da prosilec ni upravičen do potovanja v Združene države v okviru programa za odpravo vizumov (VWP). To se lahko zgodi iz več razlogov, na primer zaradi vnosa napačnih biometričnih ali potnih podatkov ali nepravilnega odgovora na eno od devetih vprašanj o upravičenosti. V drugih primerih lahko nekateri prosilci v obrazec ESTA namerno vnesejo napačne podatke, ki niso skladni z evidencami, ki jih ima Carinska in mejna zaščita (CBP) o potniku.

Če je na vaši karti ESTA zapisano “Potovanje ni dovoljeno”, vendar še vedno želite potovati v Združene države, morate za vizum zaprositi na spletnem mestu lokalnega veleposlaništva ZDA. https://www.usembassy.gov kjer boste našli vse potrebne informacije za vložitev vloge za turistični vizum B2, poslovni vizum B1 ali vizum za mešano uporabo B1/B2.

Če vam zavrnejo potovalno dovoljenje, to običajno ne pomeni, da niste upravičeni do vizuma Združenih držav, saj zavrnitev večinoma prepoveduje potovanje v okviru programa za odpravo vizumov. Upoštevajte tudi, da nobeno sodišče ne more preveriti vaše upravičenosti do ESTA, če potovalno dovoljenje ni odobreno.

Ali se lahko ponovno prijavite?

Prosilci, ki jim je bila ESTA zavrnjena, lahko ponovno vložijo prošnjo, zlasti če so bili zavrnjeni zaradi vnosa napačnih podatkov o potnem listu ali biometričnih podatkov. Nove prošnje so lahko še vedno zavrnjene, zlasti če se druge okoliščine prosilca ne spremenijo. Pri ponovni vlogi za ESTA se izogibajte navajanju lažnih podatkov, saj lahko to povzroči trajno prepoved potovanja v okviru programa za odpravo vizumov v prihodnosti.

Če so prosilci za dovoljenje ESTA napačno vnesli podatke pri katerem koli od devetih vprašanj o upravičenosti, bodo morda morali vložiti prošnjo za pomoč pri CBP, da pregleda njihove prosilce in odpravi zavrnitev, tako da bodo lahko ponovno vložili prošnjo z jasno evidenco.

Ali je mogoče izvedeti, zakaj je bila vloga ESTA zavrnjena?

Ministrstvo za domovinsko varnost (DHS) ima edinstven sistem, ki zagotavlja, da je vaša vloga za odobritev potovanja lahko zavrnjena le, če predstavljate varnostno grožnjo ali ne smete potovati v okviru programa za odpravo vizumov.

Večina ljudi poskuša zavrnitev vloge rešiti prek programa DHS Travel Redress Inquiry Program (TRIP), katerega povezava je običajno navedena na spletnem mestu ESTA. Edina pomanjkljivost tega postopka je, da ne zagotavlja, da bo vaša vloga odobrena ali da boste dobili razlog za zavrnitev dovoljenja ESTA.

Konzulati in veleposlaništva ZDA ne morejo razkriti, zakaj je ESTA zavrnila nekatere prosilce. Tako lahko veste, da ste upravičeni do potovanja v Združene države, le če je vaša prošnja odobrena. V nasprotnem primeru lahko morebitne neupravičenosti ali razloge za zavrnitev ESTA izveste ob vlogi za neimigrantski vizum.

Kaj se zgodi, če želi oseba takoj potovati, vendar nima veljavnega potovalnega dovoljenja?

V okviru vloge za izdajo vizuma ZDA morajo prosilci izpolniti obrazec DS-160 in se dogovoriti za razgovor na veleposlaništvu ali konzulatu ZDA. Izpolnjevanje obrazca DS-160 traja približno 60 minut. Vendar se čas sestanka na veleposlaništvu razlikuje glede na lokacijo veleposlaništva in letni čas, v katerem je treba sestanek načrtovati. Obiske naslednji dan je zelo težko načrtovati. Običajno je do naslednjega razpoložljivega termina čakalna doba od pet do deset dni. Če želite ključne informacije, jih lahko najdete na spletni strani ministrstva ali v konzularnem oddelku. Če torej nameravate potovati zaradi nečesa pomembnega, morate dovolj zgodaj zaprositi za odobritev ESTA, da se izognete morebitnim nevšečnostim. Najnovejše informacije o času načrtovanja sestankov so na voljo na spletnem mestu: https://travel.state.gov/content/travel/en/us-visas/visa-information-resources/wait-times.html.