Ponovno odkrivanje zdravilne preteklosti: Razvoj nacionalnega rekreacijskega območja Chickasaw

Category: Novice | 0
Ponovno odkrivanje zdravilne preteklosti: Razvoj nacionalnega rekreacijskega območja Chickasaw
Ponovno odkrivanje zdravilne preteklosti: Razvoj nacionalnega rekreacijskega območja Chickasaw

Zgodovinsko potovanje od domorodnega svetišča do narodnega parka

Dolgo pred ustanovitvijo Službe narodnih parkov je imelo pogorje Arbuckle Mountains na jugu osrednje Oklahome bogato zgodovino.

Tu so že stoletja živeli avtohtoni prebivalci, leta 600 n. št. so se tu naselili paleoindijanci, nato pa so se sem preselili narodi, ki so bili pregnani po Poti solz. V regiji so uspevali Čikasovi in Čoktavi, ki jih je privlačila zdravilna, z žveplom bogata voda, ki je izhajala iz starodavnih Arbucklov.

Po besedah Megan Wilkins, nadzornice parka in predstavnice za stike z javnostjo na nacionalnem rekreacijskem območju Chickasaw, so te mineralizirane vode sprva iskali zaradi njihovih zdravilnih lastnosti. “Mnogi ljudje so na takšna območja prihajali piti mineralno vodo kot zdravilo, saj so upali, da jim bo pomagala pri različnih boleznih,” pojasnjuje.

Zvezni nadzor in rojstvo narodnega parka Platt

Leta 1902 sta naroda Chickasaw in Choctaw prodala svojo zemljo, vključno s 33 izviri, zvezni vladi.

Takrat je bil ustanovljen rezervat Sulphur Springs, predhodnik službe za narodne parke, katere namen je bil ohraniti zemljišče za rekreacijo. Narodni park Platt, kot so ga pozneje preimenovali, je postal edini narodni park v Oklahomi, ki je obiskovalce privabljal s svojimi zdravilnimi vrelci.

Wilkins opisuje začetno privlačnost: “Glavna atrakcija, ki je spodbudila ustanovitev tega parka, so bili vrelci mineralne vode na tem območju.”

Park je bil zelo priljubljen, zato se ga je oprijel vzdevek “igrišče jugozahoda”.

Preobrazba in izzivi

Sčasoma se je narodni park Platt iz terapevtske destinacije spremenil v rekreacijsko zatočišče.

V tridesetih letih 20. stoletja se je tabor, ki ga je ustanovil Civilian Conservation Corps, začel spreminjati, zlasti z gradnjo umetnih slapov, namenjenih rekreativnemu kopanju.

V šestdesetih letih 20. stoletja je bil zgrajen jez Arbuckle, ki je ustvaril jezero Arbuckles in razširil možnosti za vodno rekreacijo.

Kljub izzivom in poskusom prenosa lastništva je park vztrajal.

Narod Chickasaw je leta 1967 z resolucijo zahteval preimenovanje narodnega parka Chickasaw in s tem poudaril njegovo povezanost z avtohtono skupnostjo. Vendar pa preimenovanje ni naletelo na odmev, zato je bil park leta 1976 še dodatno spremenjen.

Nacionalno rekreacijsko območje Chickasaw: Situacija, v kateri so zmagali vsi, je ugodna za vse.

Leta 1976 se je narodni park Platt združil z rekreacijskim območjem Arbuckle in postal narodno rekreacijsko območje Chickasaw.

Čeprav je bil park tehnično degradiran, je bil še naprej pod pristojnostjo Službe za narodne parke, s poudarkom na vodni rekreaciji.

S sodelovanjem so bili zadovoljni Služba za narodne parke, kongresna delegacija in narod Chickasaw, ki so ustvarili harmonično mešanico zgodovine, rekreacije in zveznega nadzora.

Wilkins pojasnjuje: “Ko so ljudje začeli govoriti o uradnem združevanju obeh področij, je bilo veliko ljudi zadovoljnih.” Park se je razvijal tudi s pridobivanjem dodatnih zemljišč in omogočanjem obiskovalcem dejavnosti, kot je smučanje na vodi, ki so dovoljene na nacionalnih rekreacijskih območjih, ne pa tudi v nacionalnih parkih.

Spoštovanje preteklosti, sedanjosti in prihodnosti

Postopek ponovnega imenovanja je postal priložnost za počastitev tistih, ki so prišli pred nami, zlasti Čikavov.

Njihovo sodelovanje pri skupnih prizadevanjih je oblikovalo dolgoročno partnerstvo s službo narodnega parka, ki je omogočilo skupne prostore in imenovanje pripadnika naroda Chickasaw za nadzornika parka.

Nacionalno rekreacijsko območje Chickasaw danes priča o ohranjanju kulturne dediščine, zdravilnih voda in uspešnega ekosistema. Vpliv naroda Chickasaw se širi na lokalna podjetja, kar pomeni, da se vračajo k nadzoru nad zemljo svojih prednikov.

Odpiranje priložnosti za mednarodne obiskovalce

Ko ocenjujemo zgodovinsko pot nacionalnega rekreacijskega območja Chickasaw, je treba upoštevati njegov pomen v kontekstu turizma in priseljevanja v ZDA.

Preobrazba parka odraža raznolikost znamenitosti, ki privabljajo obiskovalce v ZDA.

Za mednarodne potnike, ki želijo spoznati edinstveno mešanico zgodovine, narave in rekreacije, ki jo ponuja Chickasaw National Recreation Area, je ključno orodje elektronski sistem za odobritev potovanja (ESTA ).

Sistem ESTA deluje kot avtomatiziran sistem, namenjen ocenjevanju upravičenosti potnikov iz držav, ki sodelujejo v programu za odpravo vizumov (VW P), do vstopa v Združene države brez vizuma.

Sistem ESTA, ki je namenjen kratkoročnim obiskom, poenostavlja postopek vstopa za upravičene potnike ter zagotavlja priročen in učinkovit način pridobivanja dovoljenja pred odhodom na destinacije, kot je Chickasaw National Recreation Area.

Rekreacijski poudarek parka je v skladu s prostočasnimi potovanji, ki jih spodbuja ESTA, saj mednarodnim obiskovalcem ponuja priložnost za raziskovanje mirne lepote Oklahome.

Razvoj nacionalnega rekreacijskega območja Chickasaw odraža harmonično ravnovesje med ohranjanjem in napredkom. Medtem ko obiskovalci uživajo v zgodovini in naravnih čudesih, ESTA zagotavlja, da lahko mednarodni potniki nemoteno postanejo del zgodbe in doživijo čar te dragocene dežele.