Kaj je program Global Entry?

Category: Storitve CBP | 0
Kaj je program Global Entry?

Izraz “Global Entry” se nanaša na program, ki ga izvaja agencija CBP (Customs and Border Protection) v Združenih državah Amerike. Potnikom z nizkim tveganjem, ki so predhodno odobreni, omogoča, da ob prihodu v Združene države Amerike opravijo hitrejše preverjanje. Člani programa lahko vstopijo v ZDA prek avtomatskih kioskov. Vendar pa ti kioski niso na voljo na vseh letališčih. Nadaljujte z branjem in izveste več.

Kako deluje?

Člani programa Global Entry lahko ob prihodu na sodelujoče letališče odidejo do kioska Global Entry in predložijo strojno berljivo kartico stalnega prebivalca ali potni list. Naslednji korak je skeniranje prstnih odtisov, da se preverijo vaši prstni odtisi. Nato bo član opravil carinsko deklaracijo, kiosk pa mu bo izdal potrdilo o transakciji in ga napotil do oddaje prtljage. Ko imajo prtljago, lahko zapustijo letališče.

Če želite sodelovati v programu Global Entry, morate biti predhodno odobreni. Z vsakim kandidatom bo opravljen osebni razgovor in strogo preverjanje preteklosti, preden bo lahko postal član.

Opomba: Čeprav je namen sistema Global Entry pospešiti postopek, se lahko posamezni člani ob prihodu še vedno izpostavijo dodatnemu zaslišanju. Za vse, ki bodo kršili katerega koli od pogojev programa, bodo uvedeni ustrezni izvršilni ukrepi, njihovo članstvo v programu pa se lahko prekine.

Kakšne so prednosti programa Global Entry?

V današnjem hitrem svetu le malokdo rad zapravlja čas. Kot član programa Global Entry, ki je bil predhodno pregledan in odobren, boste ob prihodu v ZDA lahko šli naravnost do kioska Global Entry, kjer boste prevzeli prtljago in odšli na pot.

Razlogi za vključitev v program Global Entry

 • Obdelovalne linije bodo za vas preteklost.
 • Ni treba urejati nobenih dokumentov.
 • Čakalne dobe so bistveno krajše.
 • Prav tako boste imeli možnost hitrega vstopa v nekatere tuje države.
 • Program je na voljo na večini večjih letališč v ZDA.

Upravičenost: Kdo je upravičen do vstopa v sistem Global Entry?

Program Global Entry je odprt za vse državljane Združenih držav in tiste, ki imajo status zakonitega stalnega prebivališča.

Državljani in prebivalci teh držav lahko prav tako zaprosijo za vstop v sistem Global Entry:

Argentina, Brazilija, Bahrajn, Indija, Kolumbija, Združeno kraljestvo, Nemčija, Nizozemska, Panama, Singapur, Južna Koreja, Švica, Tajvan in Mehika. Prebivalci in državljani Kanade lahko koristijo ugodnosti programa Global Entry, če se pridružijo programu NEXUS.

Opomba: Zavedati se morate, da boste morda morali glede na svojo državo izpolnjevati dodatne zahteve. Če ste mlajši od 18 let, boste za sodelovanje v programu Global Entry potrebovali tudi dovoljenje staršev ali zakonitega skrbnika.

Ali obstajajo razlogi, zaradi katerih morda ne bom upravičen do programa Global Entry?

Da, dejansko obstaja kar nekaj razlogov, zaradi katerih vam lahko zavrnejo članstvo. Ti vključujejo:

 • Pri izpolnjevanju prijavnega obrazca ste navedli nepopolne ali napačne podatke.
 • Bili ste spoznani za krivega kaznivega dejanja.
 • Zoper vas je vložena kazenska ovadba.
 • Zoper vas so izdani sodni nalogi, med drugim za vožnjo vozila pod vplivom alkohola.
 • ste bili spoznani za krivega kršitve kmetijskih, imigracijskih ali carinskih predpisov v kateri koli državi.
 • Bili ste spoznani za krivega kršitve zakona v ZDA ali kjer koli drugje.
 • ste trenutno predmet aktivne preiskave katere koli lokalne, državne ali zvezne vladne agencije za kazenski pregon.
 • Vaša vloga za nakup strelnega orožja je bila zavrnjena.
 • Službe CBP ne morete prepričati, da ste prosilec z nizkim tveganjem.
 • V skladu s predpisi o priseljevanju v ZDA niste sprejemljivi. To velja tudi za prosilce, ki imajo dokumentacijo o pogojnem izpustu ali odpovedi nedopustnosti.

Ali obstajajo posebne zahteve v zvezi z otroki?

Sistem Global Entry nima minimalnih starostnih zahtev, če pa ste mlajši od 18 let, morate za sodelovanje v programu pridobiti dovoljenje zakonitega skrbnika ali starša. Vendar jim ni treba biti član programa Global Entry.

Ne glede na starost morate storiti naslednje:

 • Odprite spletni račun za sistem za prijavo v Global Entry.
 • Plačajte ustrezno prijavnino. Ta znesek trenutno znaša 100 USD in ga ni mogoče povrniti.
 • Dogovorite se za razgovor v enem od vpisnih centrov Global Entry. Če še niste dopolnili 18 let, mora biti pri razgovoru prisoten vaš zakoniti zastopnik ali starš.

Več informacij o delovanju prijavnega sistema Global Entry

 • Pred prijavo se prepričajte, da izpolnjujete pogoje za članstvo v programu Global Entry.
 • Zdaj odprite račun programa TTP (Trusted Traveler Program). Ne glede na starost mora imeti vsak prosilec svoj račun TTP (Trusted Traveler Program).
 • Nato se prijavite v ustvarjeni račun TTP in nadaljujte z aplikacijo.
 • S kreditno kartico ali elektronskim bančnim nakazilom plačajte zahtevano prijavnino v višini 100 USD.
 • Dogovorite se za razgovor v enem od vpisnih centrov Global Entry.

Carinska in mejna patrulja bo po prejemu pravilno izpolnjene vloge opravila pregled. Če bodo vašo vlogo pogojno odobrili, boste v svoj račun TTP prejeli obvestilo, da se morate dogovoriti za razgovor v najbližjem prijavnem centru Global Entry.

Na razgovoru se prepričajte, da je vaš potni list še vedno veljaven, in ga vzemite s seboj. Vzemite tudi drugo vrsto identifikacije, na primer osebno izkaznico ali vozniško dovoljenje. Če ste zakoniti stalni prebivalec ZDA, morate na razgovor s seboj vzeti tudi strojno berljivo kartico stalnega prebivalca.

EoA ali vpis ob prihodu

Ta program, ki ga izvaja urad CBP, omogoča prosilcem za sistem Global Entry, ki so pogojno odobreni, da se ob prihodu v Združene države udeležijo zahtevanega razgovora. Takemu prosilcu ni treba iti na razgovor v center za vpis v Združenih državah Amerike.

Po prihodu na mednarodno letališče v ZDA mora prosilec preprosto slediti znakom, ki kažejo pot do pisarne CBP, kjer bodo policisti opravili potreben razgovor v programu Global Entry v okviru pregleda dopustnosti.

Če ste invalid in potrebujete pomoč pri razgovoru za vstop v sistem Global Entry, morate ob prihodu na razgovor obvestiti uradnika, ki opravlja razgovor, da potrebujete dodatno storitev, pomoč ali spremembo, preden se lahko udeležite razgovora.

Upoštevajte, da lahko urad CBP razgovor prestavi na kasnejši datum, če zahtevate takšno storitev, pomoč ali spremembo in ta v tistem trenutku ni na voljo.

Ob prihodu na razgovor za potrditev izida morate imeti pripravljeno naslednjo dokumentacijo:

 1. neveljavni potni list. Če sta vam bila izdana dva ali več potnih listov, prinesite na razgovor vse potne liste, da lahko osebje v vašo datoteko doda potrebne podatke. Tako boste lahko v prihodnosti uporabili katerega koli od teh potnih listov, ko se boste po prihodu v ZDA prijavili na kiosku Global Entry.
 2. Dokumenti, ki dokazujejo vaše prebivališče, na primer izjava o hipoteki, vozniško dovoljenje z veljavnim naslovom, račun za komunalne storitve ali potrdilo o plačilu najemnine. Mladoletnikom te zahteve ni treba izpolnjevati. Če imate dovoljenje za stalno prebivanje, ga prav tako prinesite na razgovor.